Заради претоварване на мрежата жители на столичните квартали „Красна поляна” и „Факултета” изкараха Нова година на тъмно и студено. Днес енергото проведе акция срещу системните кражби на ток и откачи 60 къщи, които собственоръчно са се закачили към електропреносната мрежа.

Всяка година за дежурните в енергото празниците не са точно празници. Работата им се увеличава в пъти. От 31-ви до днес десетки семейства във Факултета системно оставаха без захранване.

„Закачат се директно на кабелите. Въпреки че таблата са горе, със стълби стълбите на боклуджийски кофи и се закачат директно на гръбнака”, обяснява Йордан Тонев от ЧЕЗ. Казва, че това се случва много често – всеки ден с екипите откачат, но след 30 минути пак са се закачили.

Само за няколко часа днес служителите на енергото откачиха над 60 домакинства, които ползват ток без пари и заради които мрежата се претоварва. Още щом видяха работниците, жителите на един от блоковете започнаха сами да режат жиците.

На въпрос защо са се закачили незаконно, един от жителите отвръща: „А защо незаконно печелят изборите”. И уверяват, че след половин час пак ще се закачат.

Само на Бъдни вечер от ЧЕЗ са откачили други 40 незаконни абоната. Малко след това по-голямата част от тях отново светнали.