Между 20 и 30 млади и професионално подготвени хора се връщат в България всяка година. Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова на кръгла маса "За ускорен репродуктивен демографски ръст", състояла се в Българска търговско-промишлена палата.

На този фон, от 1989 г. насам родината са напуснали около 3 млн. души, което, според председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, е „катастрофално”. 30 000 са българските студенти само в страните от ЕС.

"Надявам се, че можем заедно, с помощта на българските работодатели, да мотивираме тези хора в най-близо време да се завърнат в своята родина", каза Петрова, цитирана от БТА. По думите й добра практика са срещите между работодателски организации и млади българи, които работят или учат в чужбина.

Тя призова за връщане „към устоите на българското семейство и уважението към българския учител” и „към корените, създали и възпитали професионално подготвени хора”.

Харалампиев отбеляза, че трябва да се положат усилия за привличане на българите от традиционните български диаспори в Македония, Украйна, Западните покрайнини.