Целият фонд от над 3400 "говорещи" книги на Съюза на слепите, вече е достъпен онлайн. Това е една страхотна новина за любителите на книги, които имат увредено зрение.

Аудио книгите се правят в звукозаписното студио на Съюза на слепите. В две радио кабини с помощта на актьори написаното „оживява”.

Вече 20 години, актьорът Здравко Димитров идва тук всяка свободна минута. Заема очите си на тези, които не могат сами да прочетат любимата си книга: „Много неща необясними има, понякога човек прави неща заради този, който ни гледа”.

За час, един актьор успява да прочете около 25 страници. 

От 15 години Стоян Васев работи като оператор на звукозаписа в студиото на Съюза на слепите. За това време е записал и монтирал над 18 хиляди часа съдържание.

„Читателите ни имат и различни изисквания - някои предпочитат книгата да бъде изиграна от актьора тоест той да пресъздаде образите така, че да се отличават един от друг. Други предпочитат дикторски текст и сам да си представи кой какъв е”, обяснява той.

Хонорарите са символични. За час четене пред микрофона актьорите получават 6 лева.

Във фонотеката на съюза има 1600 диска с аудиокниги. Най-дългата „говореща” книга във фонобиблиотеката на съюза, е Библията. Записът й е цели 90 часа. 

Съюзът на Слепите дигитализира и своя Златен фонд, който е на магнетофонна лента.