Полицията отново започва масови проверки за задължителната "Гражданска отговорност". Ако нямате, следва глоба, на плащането й зависи единствено от добрата воля на нарушителя.

Често се случва нарушителят да сключи нова застраховка, без да си плати глобата за това че е карал без стикер преди това. За 2015 г. към Националната агенция по приходите (НАП) за принудително събиране са били прехвърлени 2023 наказателни постановления.

Глобите са общо за над 1 млн. лв., събрани са едва малко над 20 000 лв.– събираемостта е 2% или е близка до нула.

Снимка: bTV

Близо 20% от автомобилите са без гражданска отговорност. Остава да видим дали санкцията за автоматичното отписване от регистрите на автомобилите без гражданска отговорност ще даде резултат.

Парите от глобите отиват в Гаранционния фонд и с тях се плащат обезщетения за щети, причинени от автомобили без задължителната гражданска отговорност. От фонда не могат да накарат данъчните да събират повече.

Снимка: bTV

Според финансовия министър Владислав Горанов причината подчинените му да събират толкова малко от глобите е в законовото изискване НАП да събира принудително първо данъци и осигуровки, след това други задължения и чак тогава идва ред на глобите.