Биопроизводители излязоха на протест пред Министерството на земеделието в София. Те не са съгласни с нова наредба на ведомството за биологичното производство, етикетиране и контрол. 

Недоволството е срещу Наредба №5, която е влязла в сила в края на 2018 г. Протестиращите твърдят, че оттогава във всеки момент може да им бъде отнет сертификатът за биопроизводство, но не само на тях. Възможно е да бъде отнет и този на контролиращите ги фирми, както се е случило с две компании през последните месеци.

Фермерите твърдят, че промените предвиждат отнемане на сертификата им при минимални грешки. Затегнати са правилата и за контролиращите ги фирми. На две от тях лицензът не е подновен.

Протестиращите поискаха оставката на земеделския министър Румен Порожанов. По думите им във всеки един момент министерството може да вземе сертификата на всеки един производител. Според тях това е „геноцид срещу българското биоземеделие”.

От министерството заявиха, че промените идват след европейски одит, който е завършил с отрицателна оценка за системата на биопроизводство у нас. Заради напрежението обаче ще бъдат направени корекции в наредбата.

Зам.-министърът на земеделието Виргиния Кръстева обясни, че с биопроизводителите са се разбрали да направят голяма работна група, в която да участват и да се направят по-мащабни промени в сега действащата Наредба №5.

Диалог с биопроизводителите винаги е имало, а основания за оставки няма. Това каза на извънредна пресконференция заради протеста на биопроизводителите министърът на земеделието Румен Порожанов.