Нашествие на румънци се очертава по Северното Черноморие за Великден. Две седмици преди големия християнски празник част от хотелите в Балчик вече са пълни.

За разлика от миналата година, резервациите за Великден в Балчик започнали доста по-рано. Промяна в цените на празничните пакети няма, но за да си осигурят повече гости, част от бранша включва повече екстри.

„Зaради сливането на двата празника ще подготвим изненади за децата като боядисване на яйца на открито, барбекю на открито ще има за възрастните по случай 2 май, тъй като нашите гости са изцяло румънци, а за тях 2 май е национален празник", обясни Десислава Кирякова, управител на хотелски комплекс.

В тризвездни хотели край морето в Балчик все още могат да се купят двудневни и тридневни пакети, съответно за около 120-160 лева на човек.

Според хотелиера Симеон Господинов има раздвижване и на българския пазар – тази година има много записвания от българи.

Въпреки това българите, които избират за празниците Балчик, са значително по-малко от румънците. Според бранша една от причините е, че пътуването от София например отнема поне 6 часа.

Лек ръст на ранните записвания има и за летните ваканции. От бранша обаче считат, че прогнозите, които се правят за 20 на сто повече туристи от миналата година, са доста нереалистични, особено за руския пазар.

„Действително много малко руснаци вероятно ще почиват в Турция, но от друга страна, много голяма част от населението може би вече да не може да си позволи идването тук, спадът на рублата смятам, че също ще окаже влияние", коментира Симеон Господинов.

Надеждите все пак са за повече туристи това лято след слабия сезон миналата година.