Ромки организираха протестна акция в столицата, защото според тях има чести прояви на расизъм от трибуната на Народното събрание.

Около 20 жени от ромски произход се включиха в шествието от президентството до Народното събрание, където прочетоха отворено писмо с призив да се спре разделението в обществото.

„Думите, които най-много ме обидиха, бяха: „жени с инстинкти на улични кучки”, „полуживотни”... това за мен е нещо, което човек, който е роден от майка, не би трябвало да го казва за други жени...”, коментира Сениха Ахмед от град Завет.

„Всеки има право на мнение и на изказване, но ние сме тук, за да изразим това несъгласие”, допълни Роси Гераскова от Пирдоп.

В протестната акция се включиха и ромски студентки по медицински грижи от Враца. „Очернянето на ромите създава един изкуствен брак и това дестабилизира цялото ни общество”, посочи студентката Божидарка Йорданова.

Според протестиращите жени обиди към тях отправят най-често представители на Патриотичния фронт.

Депутатите от партията обаче не виждат причина да се чувстват виновни. „Това, че някой ни изкарва ксенофоби и расисти, си е техен проблем! Аз не виждам някакъв голям проблем в това, че нещата се казват и всеки българин ги мисли и всеки българин ги вижда! Все пак живеем в демократична страна!”, заяви пред bTV депутатът от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов.

Ромски жени обаче се надяват на реакция от институциите след внасяне на отвореното писмо.