Не съм убеден, че Румъния има по-добри резултати от България. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият заместник-градски прокурор на София Роман Василев.

По думите му системата на правораздаване у нас и в северната ни съседка не е коренно различна.

България е на първо място по внесени дела за корупция и работа по отношение на корупцията, като се вземе статистиката за период от 5 години, посочи бившият зам.-градски прокурор.

Първият осъден политик е Фидел Беев. Владимир Кузов е следващият депутат. Има 7-8 съдии, прокурори, следователи, председатели на агенции, изреди той.

Винаги се занимаваме закъсняващите влакове, а не с тези, които идват навреме, заключи Василев.

Според него в момента не наблюдаваме битки в полето на съдебната система, а може би така се представят. По негово мнение няма битка и между главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ВКС Лозан Панов, а само изказване на позиции.

Според Василев направените промени в Конституцията са математически. „Някой сети ли се да погледне бавното движение на делата, връщането на делата, някой сети ли се, че по времето на министър Маргарита Попова и Диана Ковачева имаше един нов Наказателен кодекс, нов НПК. Реформата тръгва от МВР, прокуратура, съд, няма как да тръгне отгоре надолу. Не може разследването да не се променя и в същото време да искаме да се промени крайният акт”, подчерта той.

Роман Василев не пожела да дава оценка на главния прокурор Сотир Цацаров.

Бившият заместник-градски прокурор на София коментира, разговорите между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, станали известни като разговорите между „двете каки”, е на изключително ниско, булевардно ниво. Още по-жалко, че на доста високи позиции говорят по този начин и се държат по този начин, коментира Василев.

От 2 години той е извън правораздавателната система и в момента работи в много голяма международна компания. Стресът не е такъв, какъвто беше през последните 10 години, призна Роман Василев.