Родители от община Мездра излязоха на протест заради неизправни автобуси. Майките се страхуват да изпратят децата си на училище, защото рейсовете постоянно се чупят.

Родителите на ученици от селата Лютиброд и Ребърково разказват че всяка сутрин е изпитание за тях. Автобусите, с които децата им пътуват, са малки и в тях липсва отопление. Вратите на много от превозните средства не се затварят, а на някои липсват и скоростните кутии, твърдят разтревожени майки.

Оказва се, че шестте специализирани бусчета, предоставени от държавата, покриват едва една трета от ученическите линии в общината. Частните превозвачи пък отказват да возят деца, защото са на загуба.

„Правихме опити да получим два ученически автобуса, кандидатствахме за такива, не ни бяха отпуснати, въпреки че имаме 27 населени места и трябва по едно и също време автобусите да бъдат в много позиции”, коментира кметът на община Мездра инж. Генади Събков.

Родителите настояват с подписка да им се предоставят нови автобуси и заплашиха, че ако това не стане, когато завали сняг, ще спрат децата си от училище.