Цялата бюрокрация по координирането на трансплантациите у нас, вместо на хартия, вече ще се прави по електронен път и това ще спести много време.

Националният консултант по трансплантология предлага денонощни дежурства да дава само един операционен екип за орган, а не както в момента - всички.

„Не да има първенци и изоставащи, а всъщност всички екипи, които извършват трансплантации да имат възможността да се редуват и да извършват равен брой трансплантации”, обяснява проф. Любомир Спасов, директор на болница „Лозенец”.

Координацията вече ще се осъществява електронно и така ще се пести времето на лекарите.

„Ние можем да работим повече с тях по този начин, защото те са много ангажирани в своята медицинска дейност, а в същото време те ни трябват като посланици. Защото за мен това са героите - хората, които даряват и лекарите, които работят в болниците”, смята изпълнителният директор на агенцията по трансплантациите д-р Марияна Симеонова.

Хубавите истории

Млад мъж в мозъчна смърт дава нов живот на трима тежкоболни. Иван е страдал от чернодробна недостатъчност. Преживява ужаса от наводненията в Добрич. Вече няма дом, но има здраве.

„Все едно втора рождена дата имам. Трябва да питам кога е и да я празнувам”, казва Иван Минчев.

Още когато навършва пълнолетие, Цвета официално заявява, че иска да стане донор. Сега доброто се връща при нея. След 6 години на хемодиализа, жената вече може да стане майка.

„Искам да благодаря страшно много на семейството, което ни даде този втори шанс. От все сърце! И да призова всички хора в тези трудни моменти да не се притесняват колкото и да им е тежко, нека си помагаме един на друг”, през сълзи казва Цвета Василева.

Васил Василев ще може да се грижи за децата си: „Нямам думи, с които да изкажа благодарността си!”

Освен на близките на донора, всички трансплантирани благодарят от сърце и на медиците, спасили живота им.