"Иисус повдигна очи нагоре и рече: Отче, благодаря ти, че ме послуша.

Аз знаех, че ти винаги Ме слушаш; но това казах заради народа, който стои наоколо, за да повярват, че Ти си Ме пратил. Като каза това, извика със силен глас:  Лазаре, излез вън!
Умрелият излезе, с ръце и нозе повити в саван, и лицето му забрадено с кърпа.
Исус им каза: Разповийте го и оставете го да си иде."  /Библията, Нов Завет, Йоан, Глава XI/

Като пратеници от Бога лекарите анестезиолози и реаниматори се борят всеки ден и всяка нощ за живота на своите пациенти. Така и екипът на д-р Димитър Николаков работи заедно повече от 20 години. Те са предусещали смъртта, усещали са я близо до тях, но никога не са спирали да вярват и да опитват. Губили са човешки животи, но и са спасявали хиляди.

А в най-трудните моменти са отправяли и те своите молитви към Бог, също като Спасителя.

Да бъдеш спасител

„По време на клинична смърт, ние можем да въздействаме върху тялото и така по някакъв начин да се опитваме, в съвременен начин, използвайки съвременните методи на медицината да върнем живота на пациентите.”, споделя д-р Димитър Николаков, завеждащ клиника по Анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Света Анна” – София

„Не случайно азбуката на анестезиолога и реаниматора е осигуряването на проходими въздухоносни пътища, дишане и сърдечна дейност. Това е основата, на която се извършва реанимацията за възвръщане на пациента от състояние, в което би могло да премине в биологична смърт, да се върне отново към начин на живот. Много е трудно, когато пациентът е в съзнание и ние го губим. Много е трудно, непоносимо е”, допълва още той.

„Много е тежко, когато четеш въпроса в очите на близките не може ли още нещо да се направи и на тебе ти се е искало да е можело още нещо да направиш, но не си могъл. Много е тежко, когато прочиташ недоверие – този не можа ли да го спаси, защо не беше някой друг, който може би щеше да може”, казва д-р Иван Вълчев, старши лекар на клиника по Анестезиология и лечение

За вярата…

„Не рядко се е случвало в условия на спешност, особено при млади пациенти, когато нещата са критични, въпреки че правим всичко необходимо и да говорим да го подканваме, айде, можеш, молби и така нататък. Имало е случай, когато си казвам айде да опитам пак за последно и точно този последния опит възвръща нещата”, разказва  д-р Александър Станоевски, лекар на клиника по Анестезиология и лечение.

„Категорично вярвам, че има ситуации, в които именно Бог помага. Абсолютно смятам, че ежедневната ни работа тук го доказва, защото много често нещата, които се случват не се подчиняват на физичните закони.”, споделя д-р Борислав Павлов – лекар, анестезиолог и реаниматор.

Снимка: bTV

„Ние сме имали пациент, който беше обявен след много тежка мозъчна травма, след многократни операции на мозъка беше обявен за човек, пациент, който ще остане в т. нар будна кома. Човек, който ще може единствено и само да му работят сърцето и белият дроб, без да има възможност за комуникация с близките. В момента това момче е обект на лечение в нашата болница, обект на лечение в реанимация. Това момче говори, ходи и ходи и на училище. Тази вечер ще бъде и абитуриент, аз съм поканен на неговия бал”, разказва д-р Николаков.

„Моля се на Господ да ми помогне, да ми даде сили, да ми даде психическа издръжливост, да ми даде способността да мисля трезво, да реагирам адекватно, защото времето е много ограничено и в момента, в който е загубено, всичко е безвъзвратно”, подчертава д-р Павлов.

И за смъртта, когато я усещаш близо…

„Смъртта я посрещаме всеки ден.”, казва д-р Николаков. „Усеща се и няма как да ви го опиша. Гадно чувство. Ако, някой ви каже, че е нещо приятно , или нещо, с което човек може да свикне – не. Не може да се свикне с това чувство. Отвратително”, споделя д-р Борислав Павлов.

„Труден момент, защото знаеш, че губиш пациента, същевременно си безсилие, въпреки,ч е правиш каквото е необходимо.”, казва д-р Станоевски.

„После идва по-тежкият момент, когато трябва да застанем пред неговите близки и да им съобщим, че, за съжаление, техният брат, баща, родител или син е загубил безвъзвратно. И това винаги е тежко. Не на всеки от нас му личи в този момент, но реално всеки от нас го преживява под някаква форма.”, добавя д-р Иван Вълчев,

И за чудесата…

„Преди няколко години с една родилка – младо момиче, което загина на операционната маса, но беше реанимирана изключително, изключително дълго време, въпреки всички протоколи, въпреки всяко едно правило, което казваше, че тя е безвъзвратно загинала и тя оживя. Сърцето и тръгна след 50 минути и тя излезе жива и здрава от тук, и тя, и бебето й. Няма обяснение за това. Няма обяснение такова, каквото ние можем да дадем и да звучи достатъчно адекватно.”, припомня си д-р Борислав Павлов.

Признава, че е огромно психо-емоционално натоварване, но „всъщност е хубаво”: „Това е нещото, което ни кара да идваме тук ден след ден”.