Пловдивчаните Минка и Желязко Димитрови станаха поредните пенсионери, принудени да продадат жилището си заради непосилните сметки за парно. Пред камерата на bTV те разказаха, че от 7 години живеят на село, апартаментът им няма ток, вода и отопление... но сметките продължават да идват.

Така и след като уж са покрили всичките си стари задължения за парно, на 28 декември получават нова фактура. Дълга над 3 метра и за сумата от 269.27 лева. За пенсионираната учителка Минка и преживелия два инсулта ветеринарен лекар Желязко това са много пари, идващи без ясно обяснение.

Сметката става още по-солена при просрочие и т.нар адвокатска консултация, която струва 350 лева.

Нищо специално в ситуацията не вижда депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. „Ролката, която разгърнаха семейство Димитрови, очевидно съдържа годишните фактури за таксата, която след като не ползват услугата, дължат за отоплението на общите части”, посочи той в студиото на „Тази сутрин”. По думите му това се дължи на използваната в сградата топлинна инсталация от вертикален тип.

Димитър Деков от Сдружението за правна помощ на потребителите посочи, че таксата за сградната инсталация представлява непоискана услуга и след закъснялото транспониране на европейска директива би трябвало да е не само неморална, но и незаконна.

„Самата ЕК в отговор на български абонати отговаря: чл.27 (на директивата-б.р.) е неприложим за вашия случай”, каза на свой ред омбудсманът на „Топлофикация София” Деян Дянков. Кирилов допълни, че в случая на Димитрови решение е етажната собственост да смени инсталацията от вертикална в хоризонтална.

Кой трябва да плати скъпия ремонт? „Тръбите, които са във вашето жилище, са собственост на етажната собственост”, каза Дянков.

Депутатът от управляващата партия призова „да свикнем да разбираме, че дори чрез сградната инсталация получаваме услуга – 2-3-5 градуса”.

А сем. Димитрови стягат апартамента си за продажба, вместо да го готвят за внуците си.