Равенството между половете все по-постижимо. Това става ясно от изследване на Световния икономически форум.

Напредък бележи и България. Много често страната ни попада в различни класации като лош пример. Този път обаче се нареждаме на челни позиции по показател „Равенство между половете”. България е посочена наравно с Франция, Белгия, Испания и скандинавските страни.

Все още е рано да се говори за пълно равенство между половете в Русия и голяма част от африканските нации. Критериите, по които е правено изследването са заплащането, достъпът до образование за жените и социалната им реализация.

Шофьор(ка) на такси

През 2014 г. професията на Весела все още се приема за типично мъжка, а през 90-те, когато започнала работа като таксиметров шофьор - на всички се струвало дори екзотично.

„От 99-та година съм и по ирония на съдбата първият ми работен ден беше на 8 март, типично по женски. От началото на колегите им беше интересно, тогава навлязоха жени доста”, разказва тя.

Равенство между мъжете и жените се измерва и със заплащането, а в този бранш казват, че всичко зависи от това, което сам си изкараш.

Откакто Весела работи зад волана, вече знае как да сменя маслото на автомобила и дори сама да прави по-сложни ремонти: „Аз съм и управител на фирма, шофьор на фирма, монтьори, абсолютно всичко”.

Извън доклада

Докладът на Световния икономически форум има своите ограничения и не разглежда насилието над жени - област, в която Българя все още е критикувана. Въпреки че сме членове на Евросъюза от 2007 г., все още не сме подписали конвенцията на Съвета на Европа за превенцията на насилието над жени.

„В България 28 процента са жертва на насилие, а 23 на сто от тях са жертва на сексуално насилие от партньора си. Това е сериозен проблем”, категорична е Диляна Ангелова от Българския хелзинкски комитет.

По целия свят равенството между силния и нежния пол става все по-голямо. От 2005 г. насам в 105 държави се забелязва изравняване на ролите на мъжа и жената в различни професии.

В България правозащитниците посочват един проблем - жените в политиката стават по-малко. В момента едва 19 процента от законодателите са жени. В други държави този проблем вече е разрешен

Например, почти равен е броят на мъжете и жените депутати в Швеция и Финландия.