Българите са на мнение, че жената трябва да си стои у дома, а мъжът да изкарва парите в семейството. 81% от нашите мъже мислят, че жената трябва да е основно домакиня и пазителка на дома. На другия полюс са шведите – едва 11% от техните мъже са на това мнение.

Проучването на "Евробарометър" за равенството между половете в ЕС предизвика доста коментари у нас.

Проблем не от вчера

Като студентка археологът Александра Петрова трябвало да изготви реферат за ролята на нежния пол в древногръцкото общество: „Положението на жената се заключаваше в следното изречение – седи у дома, преде вълна”.

По времето на социализма стереотипите тотално се преобръщат. Роза и Цветан Милеви са семейство от половин век.  Той е бивш военен, а тя медицинска сестра с два пъти по-голям трудов стаж от съпруга си. С безброй дежурства нощем и през почивните дни.

Жената от Врачанско не може да си представи да стои по цял ден вкъщи: „Една домакиня, която е затворена само вкъщи, не може да очакваш от нея, че ще бъде щастлива само да пере, да готви и да чисти”.

Въпреки това, Александра разказва какво й казал работник по време на теренно проучване: „О, ти ако си ми жена, аз никога няма да те пусна да излезеш отвкъщи, а пък какво остава да работиш на едно място с толкова други мъже”.

Стереотипите отпреди две хиляди години са живи и днес.

Не е само избор между офиса и печката

Неравенството между половете особено по отношение на пенсиите е проблем и в много по-развити от България страни, като в Германия разликата между жените и мъжете е от порядъка на 6-700 евро. Това посочи блогърът и рекламист Елисавета Белобрадова в студиото на „Тази събота”.

Тя посочи, че причините за разликите са няколко: „майчинството, много жени след второ дете отпадат от трудовия пазар (от порядъка на 18-20%), много жени решават да не напредват в кариерата, за да могат да си вземат болнични, към 50 г. на голяма част от семействата се случва да има много болен роднина (майката или бащата на единия от двамата) и обикновено жената го гледа”.

Снимка: bTV

Така се стига до финансова зависимост, която пък е предпоставка за домашно насилие. В същото време жените живеят средно повече от мъжете и така в последните години от живота си са сами и в крайна бедност „защото са се грижили цял живот за други хора – за децата, за мъжа си, за родителите на мъжа си и за своите родители”.

Белобрадова подчерта, че „домашната работа е тъпа, няма развитие; домашната работа е скучна и неблагодарна и не се забелязва (…) всичко е безкрайно неблагодарна, глупава работа, която нито жените, нито мъжете искат да вършат”. В същото време, обаче, още общественото говорене в образованието научава децата, че жената трябва да върти печката, мъжът никога не се разболява и т.н.

Журналистът Драгомир Симеонов коментира, че е важно дали подобни изследвания посочват само мъжки, само женски или общи стереотипи в обществото. Според него в момента ни липсва дискусията за това какво всъщност е „мъжество”.