Безспорно холивудските титани Джон Траволта и Робърт де Ниро са идоли на хиляди хора по целия свят. Оказва се обаче, че и те си имат своя кумир – не кой да е, а българският премиер Борисов. Това поне твърди пред bTV министърът на културата Вежди Рашидов в емоционален разказ за срещата му с актьорите по време на краткия им престой в София. От думите на министъра не стана ясно дали се е объркал.

Присъствието на министър-председателя на вечерята Рашидов обясни по следния начин: „Премиерът дойде да поздрави тези велики мъже, пък и той им е кумир. Какъв е проблемът? Много готини.”

Ресорният министър обясни, че шефът му намерил много общи теми с Де Ниро и Траволта и по-специално по отношение на авиацията и самолетите. От срещата си проличало колко земни и обикновени хора са дори най-големите имена в световния шоубизнес.

„Показваха си децата, бебетата... Прекрасна кухня, отпуснаха се. Бебетата си показваха. Пък бащата на Робърт де Ниро е художник и майка му е художничка и поетеса. Имахме общи теми. Зарадваха се. Това са хора, които се държаха по-обикновено от нашите обикновени хора, които имат комплекси за малоценност”, каза още Вежди Рашидов и уточни, че като културен министър нямало как да не се види със знаменитостите на родна земя. „Нима чакате да съм на пазара за зарзават”, попита леко обиден той.

Разяснил някои детайли около „правителствено-актьорската” среща, министърът пристъпи и към по-сериозни теми като бюджета на управляваното от него ведомство и реализираните в културната сфера проекти.

„80% от парното на театрите не бяха платени като станах министър. Сега няма неотоплена зала или спиране на тока. 54 сценични театри имаме, всичките не са пипани отпреди 30-40 години”, посочи още Вежди Рашидов и допълни, че относно читалищата министерството прави само методически контрол и отпуска сесии за книги, тъй като голяма част от читалищата са всъщност общински.

Ресорният министър увери, че ведомствените пари се разпределят пропорционално по всички пера. „Даваме много и за българското кино, което е в един прекрасен подем.”