Около 19 ч. започна протестът на „Ранобудните студенти” срещу назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура. Те тръгнаха от Софийския университет.

Студентите носеха плакати с надписи „За културата да ни слави, против културата да е на Слави”, както и такива срещу министъра на културата Вежди Рашидов. Протестиращите са охранявани от около 50 полицаи.

Демонстрацията мина през сградата на Народното събрание и продължи по бул. „Цар Освободител”, а след това по ул. „Георги Раковски”, за да стигнат до Народния театър, където подкрепиха с аплодисменти актьорите. Протестът мина под мотото "Бинев, оставка".

„Всички помним как започна протестът миналата година, въпросът е в отношението. Това че успяха толкова леко да дадат комисията на култура, за да постигнат парламентарно мнозинство, означава, че културата отново няма да е приоритет”, заяви един от протестиращите Румен Стоев.

„Това не е протест само на ранобудните”, подчерта той.

Малко по-рано, в предаването „Лице в лице”, Александър Кирицов и Рая Раева от „Ранобудните студенти” заявиха, че ще протестират, защото след толкова много протести - студентски и граждански, думата на хората все още не се чува.

„Опитват се да ни наложат подмяна на ценности, чрез нея се опитват да ни кажат, че е нормално да се живее в общество, в което културата е натикана на най-задно място”, заявиха те.

Днес цялата трупа на Народния театър "Иван Вазов" обяви, че е готова да подаде колективна оставка, ако Слави Бинев остане председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание.

Съюзът на българските художници също изрази възмущение. В изявление съюзът призовава българските политици да се вслушат в гласа на хората на изкуството и културата като преосмислят решението си и прикани Бинев да подаде оставка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!