За трета поредна година „Психологията” остава най-желаната специалност в Софийския университет. Оказва се, че за едно място в Алма Матер се борят 20 кандидат-психолози.

Данните за психологията наистина са впечатляващи. Над 4500 студенти са посочили тази специалност като предпочитана от тях, а повече от 1200 са я избрали като свое първо желание за класирането.

Правото остава по назад в предпочитанията на младите хора. Но то е първата и най-желана специалност за 927 кандидат студенти. Силен интерес има и към публичната администрация, компютърни науки, социални дейности и английска филология.

Изпитите по право в софийския университет са едни от най-тежките. За тях не може да се кандидатства с оценки от матурите. При психологията обаче може да се ползва оценката от матурата по български език и литература, което кара част от кандидат-студентите да я напишат в своя състезателен картон, обяснява Симеон Хиновски, асистент в Алма Матер.

Психотерапевти имат друго обяснение - след завършване на специалността повечето млади хора възнамерявали да специализират психотерапия, за да отворят своя частна практика. В последните години пред кабинетите за сеанси чакат все повече българи, които не се притесняват, че търсят помощта на терапевт, сочат наблюденията на специалисти.

Все повече хора търсят помощта ни и са излезли от това клише, но да сме честни доста са в схемата да не опираме до там, да не опираме до такава помощ, коментира психотерапевтът Елза Калоянов.

Професията на психотерапевта не гарантира задължително високи доходи.

„Важно е да мислиш за доходите и за практическата си реализация, но когато мислиш така избираш икономика, бизнес, така че ценностите, които карат младите хора да избират една такава професия не са материални”, казва психотерапевтът Владимир Бостанджиев.

При различните специалисти тарифите за час терапия варират между 25 и 50 лева, а само най-търсените си позволяват по-високи цени.

А специалностите, към които кандидат студентите проявяват най-слаб интерес са „Физика и математика" и „Ядрена химия". Тази година само по един човек е избрал за свое първо желание да учи точно това.