Здравният министър Десислава Атанасова провери Пета градска болница в София заради съмнения за принудителни дарения. Инспекцията дойде след сигнал, че пациенти са принудени да даряват суми и то преди да започне лечението.

Пациентката, заради която тръгна инспекцията, обаче каза, че сама е решила да дари пари. Мая Пеева не си спомня кога е станало разплащането, тъй като с това се е занимавала нейна роднина. Тя се и объркала дарение ли прави или избор на екип. Разказа, че сумата от 950 лева й била „визирана” вероятно за сложност за операцията.

За да провери каква е ситуацията в клиниката и има ли и други объркали се, здравният министър влезе в едно от отделенията, с тежко оперирани. Половината от пациентите, които лежат в Гинекологичното отделение вече са направили дарение или избор на екип.

"Даренията в лечебните заведения не са такса за избор на екип или лекар. Има си нормативна уредба, която урежда това”, каза министър на здравеопазването.

Шефът на болницата д-р Васко Кацаров твърди, че никой от пациентите не е принуждаван по какъвто и да е повод да направи каквото и да е било.

„Ако те решат, има два варианта и това им се обяснява - единият вариант е избор на екип, вторият е съответното дарение", каза Кацаров.

Не са редки случаите, в които болниците предпочитат да събират пари от дарения вместо от такса „Избор на екип", за която има специална наредба, а и ограничения.