Над 30 нови плажа по Южното Черноморие откри проверка на Министерството на регионалното развитие. Повечето от ивиците са едва по няколко квадратни метра, но въпреки това, заедно с големите плажове и те са описани в карти и ще бъдат предложени за стопанисване.

Повечето плажове са на територията на Царево. Към единствения досега официален плаж в село Варвара се добавят още шест. Макар и нови за държавата, ивиците в закътани заливчета са добре познати на местните хора и на туристите, търсещи спокойствие.

„Скала с басейнче като джакузи не може да бъде плаж! Защо трябва някакъв мошеник да ги поддържа частно,” попита Методи Битраков от село Варвара.

По думите на зам.-областния управител на Бургас Атанас Терзиев, ще бъдат пуснати процедури за отдаване под наем само на по-атрактивните от тези плажове. Непожеланите плажове ще останат за стопанисване от общините, които ще получават половината от таксите на ивиците с наематели.

„Идеята на общината е не да ги презастрои и да ги направи някакви модерни, а напротив - те трябва да останат точно такива, каквито са - девствени. Това, което ще правим, е да ги почистваме,” посочи пред bTV кметът на община Царево Георхи Лапчев.

По-големите ивици пък ще бъдат разделени на части. От дългия над 2 километра плаж Атанасовска коса в Бургас ще станат три - средният ще остане за кайтсърфистите. След като получат акт за държавна собственост, новите плажове ще получат и имена с допитване до местните жители.

На картата обаче няма да попаднат други плажове, при това по-големи на площ. Те са скрити зад оградите на луксозни имения и достъпът до тях е ограничен.

От общината в Царево са сезирали регионалното министерство, че три плажа в Лозенец остават „скрити" и за държавата.