Тази сутрин започва цялостно обследване на евакуирания след сигнал за напукани стени и прозорци 15-етажен блок в столичния квартал "Сердика", за който ви разказахме в късните новини на bTV.

Снощи живеещите в сградата бяха принудително изведени заради опасения, че блокът поддава и може да падне.

Има възникнали конструктивни изменения – напукана е носеща стена между етажите, но към момента няма опасност за съседните сгради, съобщиха от МВР.

Днес ще бъде извършена цялостна проверка и оценка на състоянието, която ще покаже кой какви индивидуални промени е правил в сградата и как тя да бъде укрепена.

Мира Иванова и съпругът ѝ, чийто апартамент е един от най-пострадалите, първи подават сигнал за напукването на блока.

В събота през нощта се чу силен трясък. Видяхме, че плочките са се надигнали. От трясъка се спука и прозорецът, разказа Иванова пред bTV.

Снимка: bTV

Не мога да кажа дали е заради бутната носеща стена. Не знам дали от такъв ремонт е проблемът, изтъкна тя.

По думите ѝ са подали сигнал в „Гражданска защита” още в неделя, но са им казали да се обадят в работно време.

Архитект Влади Калинов, който ръководи Дирекция “Контрол по строителството”, беше категоричен, че такъв сигнал в Столична община в неделя не е постъпвал, а след обаждането в понеделник са реагирали веднага.

Огледът, който направихме вчера, показва, че няма промяна на блока. Сградата не е опасна за хората, има пукнатини, които са на различни места и трябва да бъдат обследвани, за да е ясно какви мерки трябва да бъдат предприети, подчерта той.

Арх. Калинов изтъкна, че хората от блока са били евакуирани, защото експертите не са знаели какво е състоянието на сградата. Това е нормален начин на действие, той е сигурен и проверен, уточни арх. Калинов.

Сградата не се е променила по никакъв начин през последните 1 – 2 години, но задължително би следвало да се направи конструктивно обследване и технически паспорт на сградата, подчерта той.

Снимка: bTV