„Протестна мрежа” ще допълни сигнала до прокуратурата срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков за организирана престъпна група с още информация. Това обявиха в „Тази сутрин” представители на организацията, срещу които във вторник председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка отговори с контрасигнал за набедяване. „Ние нямаме друг избор освен да използваме легитимни способи и разчитаме на почтените хора, които работят в институциите”, каза Антоанета Цонева.

На въпрос дали ще има и други лица, срещу които от „Протестна мрежа” ще предприемат подобни действия, тя, Асен Генов и Николай Стайков отговориха уклончиво с: „Обмисляли сме”.

Василев бе поканен от bTV да изрази своята позиция, но поканата бе любезно отклонена. Банкерът обаче използва превърналата се в трибуна за лични изявления на Делян Пеевски агенция ПИК и в интервю вчера обяви, че „Кукловодите на „Протестна мрежа” са тези, които на всяка цена искат да се върнат на власт” (с удивителна).

Заключението на Цветан Василев, Антоанета Цонева коментира днес така: „Те (Пеевски, Василев и Бареков – бел. ред.) предпочитат да правят изявления в изцяло контролирана среда, Кои са нашите кукловоди? Той прави внушения и трябва да възприема и аз възгледа, че той има кукловоди или самият е кукловод. Ако всяко гражданско действие срещу олигархията, което търси отговор на въпроса КОЙ?, бъде квалифицирано по този начин, аз бих могла да смятам, че активностите на г-н Банкерът също са функция на кукловоди. Призовавам го да посочи кукловодите на „Протестна мрежа”.

Вестник „24 часа” също публикува интервю по темата с юриста Любомир Денев - член на Надзорния съвет на КТБ, със заглавие „България – страната на медийните гилотини”. „Ако забелязвате в това интервю няма автор. Етичният кодекс изисква, ако е платена публикация, да бъде маркирана. Ако авторът не иска да се подпише, това значи, че той се притеснява. Показвам го, защото се нарича „България – страната на медийните гилотини”. Представяте ли си каква арогантност? Тези медии, които той сам ги определя като „моите медии”, ще цитирам г-н Местан, който ги нарича „медиите на семейството на г-н Пеевски”, те работят като гилотини и медийни бухалки. Хората, които протестират, биват етикирани по този начин. Защо подходите на тези трима души (Пеевски, Василев и Бареков – бел. ред.) са едни и същи? Защо източниците, през които говорят, са едни и същи? Хвърлят се обвинения, които по никакъв начин не могат да бъдат отигравани от нас”, продължи Цонева.

Тя и Асен Генов разчетоха интервюто на Василев пред агенция ПИК като признание, че стои зад настоящата власт. „Той ни посочва като най-голямото социално зло, но казва нещо елементарно: „През мен те атакуват властта”. Той признава, че от него зависи властта. Ако той е този КОЙ, който назначава правителството, нека да го каже. Това ли казва?”, попита Генов. Блогърът уточни, че сигналът не е подаден „точно в този момент”, тъй като „тези неща ги повтаряме дълги години”.

Според Николай Стайков още при установяването на правителството има сделка, в която медийното влияние е изтъргвано срещу националната сигурност и доказателството за това е назначението на Делян Пеевски, което просъществува кратко.