Депутатите преодоляха ветото на президента върху законови промени, които позволяват да се удължава срока за започване на строителството в земеделски земи със смесено предназначение. Това стана с гласовете на управляващата коалиция и партия „Воля”.

Според природозащитните организации по този начин се дава зелена светлина за ново строителство по Черноморието. В рамките на един ден се проведоха два протеста.

Протестиращите се събраха по обед пред екоминистерството с искане министър Нено Димов да разговаря с тях и да им покаже документите, от които става ясно кой е реалният собственик на ски-зона Банско.

Снимка: bTV

След като депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в закона за посевния и посадъчния материал, с който реално се правят промени в закона за опазване на земеделските земи, защитата на Черноморието от строителство отново бе прибавена в исканията на протестиращите.

Вече месец и половина основното искане остава отмяна на промените в плана за управление на Пирин, които, според протестиращите, дават зелена светлина за строителството върху 48% от територията на Националния парк.

Протести в защита на Пирин са планирани и днес в повече от 15 града в България и чужбина.