Банско вероятно има нужда от втори кабинков лифт, а ски спортът трябва да се развива. Причината хиляди хора да протестират срещу решенията на правителството в тази посока е недоверието в политическата класа и усещането, че тя не отстоява публичния интерес, а е „на концесия”. Това е общото мнение на икономиста Петър Ганев и музиканта и еко активист Васил Гюров.

В студиото на „Тази сутрин” икономистът представи данните от два доклада на Института за пазарна икономика, които са пряко свързани с темата. Според единия между 2008 г. и 2015 г. има удвояване на туристите в Банско, като в силен месец през зимния курорт минават между 20 и 30 000 чужди туристи и още 10 000 българи. „Няма как да бъдат извозени, мисля че е обосновано да има втори лифт, но виждам и всички фундаменти за протест”, коментира той.

Именно в тази посока е и другото изследване на ИПИ – докладът „Отстъплението на демокрацията в България”. В него се посочва, че от 2013 г. насам имаме разрастване на корупцията по високите етажи, т.нар „захваната държава”, „кални медии”, много икономически и политически популизъм и, като цяло, политическа корупция.

По думите на Ганев при решения като това на правителството от 28 декември за Банско се очаква държавата да гарантира, че ще бъдат спазвани разпоредбите, но това не работи, когато гражданите смятат, че властта е корумпирана.

„Протестите не са против ски туризма, протестите са против решението на правителството, което е брутално във всички посоки”, подчерта и Гюров, като допълни, че протестиращите са против не толкова изграждането на втория лифт, колкото против самата процедура.

По думите му управляващите са бързали да приемат промените в Плана за управление на НП „Пирин” преди влизането в сила на новия Закон за концесиите, а самите текстове са неясно формулирани (на едно място е уточнено изрично, че се допуска изграждане само на водохващания, докато на друго липсва такова пояснение – б.р.) и има риск „след време да кажат „Така е станало, някой е решил”.

Музикантът посочи, че министри обикалят телевизиите в защита на частен интерес и са „на концесия”, а в същото време не виждаме кой е реалният собственик на концесионера в Банско „Юлен”.

„Би било доста по-логично като искаш да строиш нещо в национален парк да се покажеш с лицето си”, съгласи се и Ганев, като обаче отбеляза, че законът позволява сегашната ситуация.

Според него нито спирането на проекта за втори лифт, нито оставката на един или друг министър няма да решат основния проблем – политическата корупция. ИПИ се обявява за реформиране на съдилищата и децентрализиране на прокуратурата, за да е сигурно, че нарушаването на законите ще води до наказания.