До края на април Морската градина ще стане общинска. Това стана възможно с решение на Министерски съвет. Още преди да е придобила реално собствеността обаче местната власт одобри строителството в морския парк.

"Това те нямат право да го решават. Просто не са овластени да го решават. Могат да вземат такова решение след като влезе в сила ОУП за Морската градина", каза арх. Кристиян Саралиев.

Според специалистите, приемането на новия Устройствен план ще отнеме години. За това гражданите поискаха от областния управител на Варна Данчо Симеонов да отмени решението на местния парламент, но това не се случи.

"В Общия устройствен план то е в зелен цвят, т.е. е за озеленяване, за парк и не може да се строи по никакъв начин там. Колкото по-бързо се приеме ОУП, толкова по-бързо това става закон. Т.е. никакво строителство не може да бъде извършвано", каза областният управител Данчо Симеонов.

Шествието приключи мирно пред входа на Морската градина. Но по-късно малка група протестиращи нахлуха в Община Варна. Тогава се намеси и полицията. Протестиращите обясниха, че са търсили общинарите. Групата беше водена от организатора на всякакви протести в морската столица Светлозар Николов.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!