Повече от 150 души протестираха пред сградата на Съдебната палата в Кюстендил заради предявен иск от страна на Главното мюфтийство към собствеността на джамията в Дупница, съобщи БТА. Мюсюлманското вероизповедание в България иска признаване на собствеността на терен с паметника на освободителя на Кюстендил Ильо Войвода.

Съдебният състав отхвърли исковата молба на ищеца по делото, който е Главното мюфтийство, като неоснователна заради липсата на правно основание за собственост на имота.

Отец Георги Паликарски коментира, че е заложил брадата си, като най-свещеното нещо на един свещеник, че в Дупница няма мюсюлмани и имам. Той беше категоричен, че няма нищо против мюсюлманството, но има община, съвет, референдум и трябва да си направят искането по реда. „Не е редно да се вадят документи от преди пет века и да се водят дела в съда. Няма да се откажа да отстоявам правата на хората в Дупница", допълни той.

Членовете на „Атака” Волен Сидеров и Павел Шопов се включиха в протеста. „Няма да допуснем България да стане дуалистична, федеративна държава. Ние водим тази битка отдавна. Тук са нашите юристи, те ще влязат в залата и ще вземат пряко участие по делото, като ще са полезни с опита и квалификацията си", заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Преди протеста се проведе мирно шествие в центъра на Кюстендил, предвождано от Паликарски.

Делото за възстановяването на имота започна миналата седмица и отново беше посрещнато с протест.