Истински американски троянски кон в Европа. (АТМ) Това, според протестиращите у нас и в Европа, представлява Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство.

Джон Хилари обикаля демонстрациите в цяла Европа. Днес е в София и казва, че договорът не е в полза на обикновения европеец: „Това е голяма заплаха за всички. Аз съм от Западна Европа, България е в Източна, но имаме абсолютно същите страхове, а именно силата, която ще придобият огромните корпорации благодарение на трансатлантическото споразумение”.

Трансатлантическото споразумение е едно от най-мащабните в историята на отношенията между ЕС и САЩ. Основната му цел е да осигури свободна търговията и да уеднакви редица стандарти. Тук именно се коренят опасенията на протестиращите.

„Крие най-много рискове за качеството на храните в Европа, за стандартите за околна среда и здравеопазване. Знаем, че в САЩ са занижени. Споразумението е може би един такъв троянски кон за влизането на ГМО, фракинг и подобни неща, които в България вече забранихме”, коментира Борислав Сандов от „Зелените”.

Уеднакваването на стандартите не означава компромиси от страна на Европа нито по отношение на храните, нито в сферата на здравеопазването или екологията, разясняват в Европейския институт.

„Те не са предмет и няма да бъдат. Никой няма да разпише нищо за допускане на търсене шистов газ. Това си остава проблем на България дали ще разреши, кога и на кого. Същото се отнася и за ГМО”, подчерта Любов Панайотова.

ЕК изчислява, че споразумението би носело над 80 млрд евро допълнителен годишен доход за икономиката.