Проруски и антируски протест се събраха пред посолството на Русия в София. Групите бяха разделени от полицейски кордон, като силите на реда почти нямаха работа - двата протеста прибегнаха единствено до умерено обидни скандирания. Общо около 40 униформени следиха за сблъсъци.

Двете демонстрации събраха общо не повече от 100 души в петъчната вечер. Едните скандираха „НАТО, МВФ и ЕС, всичко да се измете” и „Америка вън”, а другите – „Путин в затвора” и „Украйна, Украйна”.

„В момента се извършва абсолютно фашистка окупация на суверена държава, която на Путин нищо не му е направила. Просто е нападната и е окупирана, защото така му се е приискало, да отхапе парче от чужда държава”, коментира Константин Божилов.

„Единствената държава в света, която наричаме братушки, е Русия! И брат брат може да не храни, но трябва да го брани”,каза пък Живко Христов.

Като цяло, основната теза на митинга беше, че Украйна е дестабилизирана заради ресурсите си, а Русия е единственият гарант за това, че в България няма да се случи същото.

Сред подкрепящите руската политика се появи свещеник. Той обясни, че е дошъл в ролята си на духовник и би благословил и противниковата група.

От същата страната на „барикадата” имаше и хора, които са част от движение „Свобода” на Бисер Миланов-Петното, както и поддръжници на сирийския президент Башар Асад. Последните бяха доста голяма част от присъстващите и съответно говорещите на мегафона отделиха немалко време за похвали за държавния глава, който с помощта на Русия отблъснал империалистическата агресия срещу страната.

Своеобразната кулминация на проруския протест дойде, когато бяха изпълнени последователно химните на България и Русия. Вторият запис беше малко по-дълъг и докато звучеше, ритмично се вееха едно до друго знамената на СССР, Русия, Сирия и България.

Хората от протеста срещу политиката на Владимир Путин също държаха български, но и украински флагове. Те имаха голям плакат, напомнящ за Катинското клане.

Междувременно, около 40 души се събраха пред главния вход на руското консулство във Варна, за да изразят подкрепата си за действията на Русия на територията на Автономна република Крим. Някои от тях издигнаха плакати „Мир”, „Неутралитет”, „България в Евразийския съюз”. Сред присъстващите има и много граждани на Русия, които живеят във Варна.

Руската информационна агенция ИТАР-ТАСС съобщи само за проруския митинг в София. Пред посолството на Русия в българската столица се проведе многолюден митинг в подкрепа на позицията на Руската Федерация по въпроса с Украйна. В мероприятието са взели участие няколкостотин български граждани, които са носили руски знамена. Няколко часа преди това, организаторите на митинга за заявили пред БТА, че „само Русия е надежден гарант за сигурност и стабилност днес”, съобщи ИТАР-ТАСС.