Сигнал за незаконна сеч в Етрополе беше подаден от наш зрител – Тодор Тодоров. Това се случва над село Рибарица, изпратени са и снимки, а прокуратурата вече прави разследване по сигнала.

Тодоров е подавал сигнали за това сечище няколко пъти. Благодарение на него горските са установили близо 900 незаконно отрязани бука.

Снимка: bTV

Оказва се гората е собственост на църквата и отговорността е на близкия манастир. Информационни табели – липсват.

Според отец Емил незаконната сеч се дължи на грешка. „Има позволително за сеч нали това ви казвам, но е издадено за съседния отдел. Дефакто грешката е в това, че ние сме добивали в друг отдел, а сме го изписвали в съседния отдел. Е това е цялата грешка. Цялата грешка е техническа”, твърди отец Емил.

Кой ще плати за незаконната сеч и за неправомерно отсечените дървета не е ясно. Това трябва да реши прокуратурата, която вече разследва случая.

Снимка: bTV

За 2015 година само в Етрополе има съставени 53 акта на безотговорни стопани на частни гори.

„Имотите са много. Малки имоти, но много, разпръснати и това е проблем за контролиране, тъй като не можем да поставим до всяко дърво горски инспектор. На практика голяма част от собствениците първо не знаят къде са им горите”, коментира инженер Мартин Иванов от Регионалната дирекция на горите.

Често дърводобивните фирми изсичат много по-голяма кубатурата от тази, за която имат разрешение. За собствениците на горите пък е важно да вземат една определена сума от тази гора.

От скоро сигнали за незаконна сеч може да се подават и на телефон 112.