Скандалът с ваксините, които Турция ни дари през лятото, продължава.

Прокуратурата е поискала от здравното министерство да бъде изследвана проба от ваксината срещу Хепатит Б.

Засега няма такова искане за ваксините за деца. Вчера държавното обвинение обяви, че ги спира от употреба.

Противоречивите съобщения на институциите създадоха хаос и притеснения сред родителите.

След избухването на скандала телефоните на общопрактикуващите лекари и на министерството прегряха - родителите питат каква е истината и безопасна ли е турската ваксина за деца.

„Засега се радвам, че сме си отложили ваксините по здравословни причини, така че има някакво притеснение, нормално е, всеки би се притеснил”, каза Таня Цветкова, която добави, че не знае доколко притеснението е основателно.

„Аз лично смятам, че има преекспониране на случая, търси се скандал и там, където няма”, коментира д-р Йоцка Йончева, педиатър.

Здравното министерство публикува официалния отговор на Агенцията по лекарствата към прокуратурата. В него се казва, че петвалентната ваксина за деца частично е произведена в Турция, но по състав отговаря на ваксината, произведена във Франция.

На сайта на турския завод се твърди, че компанията притежава сертификат за добра производствена практика, издаден от Германия и Великобритания.

”Това е документ, който гарантира качеството на всичко произведено там”, изтъкна заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Не става ясно как точно министерството се е уверило в това и защо прокуратурата е изискала проба, но само от другата ваксина, която стои на склад - срещу Хепатит Б.

Кризата периодично се задълбочава от 2 години насам. През лятото имунизациите бяха частично прекратени, защото нито една фирма не се яви на търговете. В края на май кабинетът одобрява дарение от Турция - 100 хиляди ваксини за деца и още толкова срещу Хепатит Б. В замяна България дарява 5 милиона броя ваксина БЦЖ. Ваксината срещу Хепатит Б обаче не може да бъде използвана у нас и стои на склад.