Сънувал бях първата си операция стотици пъти – превъртах всяка от стъпките. Тогава страшно се вълнувах, разказа проф. Никола Владов, „Медик на годината за 2012 г.", ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА в студиото на „Тази неделя” по bTV.

По думите му една от най-вълнуващите истории, която никога няма да забрави е от началото на лекарската му кариера. Става въпрос за малко дете с болестта на Крон – възпалително заболяване, при което се наложило отстраняването на дебелото черво на детето. Случаят бил труден и изисквал екипна работа на различни специалисти.

„Детето порасна и все още на всеки празник ми носи по малък подарък, което много ме радва”, разказа д-р Владов.

Според професора най-ценния съвет, който получил е от учителите си е да не се взима на сериозно.

„Българите вече промениха културата си относно трансплантациите”, коментира проф. Владов. В момента сме достигнали  едно плато на броя трансплантации. Хората са узрели за идеята да даряват органи, няма и проблем във финансирането. Пречките ни са изцяло организационни”, поясни професорът.

По думите му, въпреки че медицината е точна и логична наука, понякога се случва да няма обяснение защо някои хора преживяват критични ситуации. На въпрос дали не става въпрос за чудеса, проф. Владов подчерта, че е въпрос на определение.

Вижте повече в цялото видео: