Румънската система за спешна помощ е разположена на една осма от територията на страната и не е толкова добра, колкото някои хора я превъзнасят. Това каза в студиото на „Лице в лице” ръководителят на Клиниката по интензивно лечение в „Пирогов” проф. Милан Миланов.

Той изтъкна, че е участвал в изработването на първия стандарт за спешна помощ през 1993 г. – 1994 г. и неслучайно му казват „баща на спешната медицина” у нас. По думите му у нас системата е национална, а новият стандарт е разположен във времеви отрязък от 5-6 години.

Миланов посочи, че се коментира непрекъснато дали линейките ще стигат до пациентите за 8 минути, но има и други до 8 времеви интервала, свързани с дейностите при оказване на спешна помощ.

„Това, което е направено, вместо да бъде адмирирано, от някои лобистки кръгове беше дадено на вас (медиите – б.р.) със смешни аргументи”, заяви професорът. Той разказа, че през 1993 г. най-голям проблем са били шофьорите, които са били колкото автомобилите, докато след това са станали 4 водача за 1 кола. В момента, по думите му, в споровете се пада на нивото от преди повече от 20 години.

Проф. Милан Миланов подчерта, че винаги е подкрепял актуалния стандарт за спешната помощ и обвиненията срещу него в тази посока от страна на д-р Петър Москов Москов са плод на „съветническо-доносническия апарат", който е подвел здравния министър.