Годишно у нас от грип умират 5000 – 6000 души, а болните са 300 хил. Това каза проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия, в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Грипът не е невинно заболяване – той засяга целия организъм – централната нервна система, ухо, горните и долните дихателни пътища, мускулно-ставния апарат, сърцето, бъбреците.

Как да се предпазим от грипа?

Това може да бъде предотвратено с ваксинации, „които, за съжаление, нямат голям успех, защото вирусът е страшно изменчив“. Той всяка година се появява под нова генетична формула, непозната за нашата имунна система, която не може да реагира своевременно.

Има и антивирусни препарати – „Ремантадин“ и „Тамифлу“, които не се пият в лечебните им дози, а в количества, които леко напрягат имунитета – по 1 таблетка дневно в продължение на 20 дни.

За двете деца, починали през последните дни от грип, проф. Плочев каза, че те са боледували от щам на Б вируса, „който, за съжаление, не е от формулата, който СЗО даде като ваксина“. Най-вероятно децата или са били изложени на масивно заразяване или имунната им система да не е била добре реагираща.

Вирусът зика

За вируса зика той каза, че правилно се определя като вид грипна инфекция, „защото нормално това заболяване протича като грип. Новото, което се появи тази година и което безспорно ни тревожи, е подозрението, че той най-вероятно предизвиква малформации в плода в утробата на майката“, но това все още не е доказано напълно.

Познаваме още два такива вируса – единият е от групата на херпесните вируси, а другият е рубеолният вирус. С рубеолата сме се справили, за нея вече има ваксина. За зика обаче няма и ако се потвърди, че предизвиква тези малформации, тогава положението наистина е обезпокоително, каза проф. Плочев.

Хубавото е, че това не е заболяване, което се предава по въздуха, посочи той.

Професорът добави, че е нужна профилактика – от една страна социална политика за почистване на тревни площи, изоставени водоеми и всякакви места, където се въдят комари, а от друга – използване на репеленти и подходящи дрехи.

Вижте целия разговор във видеото.