Полицията е функция от общото разложение в обществото.  Това заяви преподавателят по национална сигурност проф. Димитър Иванова в  студиото  на „Тази сутрин” по bTV.

Състоянието на държавата е еманация на всичко – ред, законност, морал, допълни той. Иначе „войски на НАТО ли ще поканим да поддържат обществения ред”, запита реторично той.

По думите на Иванов трябва да се предприемат спешни мерки, които да „стопират ситуацията” с протестиращите полицаи.

Според експерта по сигурност протестите в полицията са пряк резултат от „20-25 годишни усилия по неправилно поставяне на приоритетите в обществото”. За последния четвърт век Министерството на вътрешните работи е имало 20 министри и 17 главни секретари, и бюджет от по около милиард лева на година, твърди професорът. „Трябва да се търси отговорност за безстопанственост от тези екипи, които са управлявали ведомството”, смята той.

Иванов изрази възмущението си от разпада на сектор „Сигурност”, който е загубил системния си характер.

„Няма ред, няма дисциплина, няма полицейско усещане или чувство за достойнство, няма я войнската осанка”, каза експертът. Той разкритикува протестиращите за външния им вид и поведението им. „Когато един човек незапознат със случая погледне протестиращите, той не може да разбере това таксиметрови шофьори ли са, безработни пред бюро на труда или някакви клошари са се събрали”, смята професорът. Според него премиерът Бойко Борисов е трябвало да облече униформа си на генерал от полицията и да прикани служителите от сектор „Сигурност” да направят същото, за да разговарят „като хора с пагон”.

Въпреки че подкрепя полицаите, експертът смята, че и двете страни в спора носят отговорност за създалата се ситуация. Решението би било да се върнат в изходна позиция и да започнат преговорите отначало, каза още Иванов.

Експертът по сигурността изтъкна, че употребата на думата „привилегии” не е коректна в конкретния случая. По думите му това са по-скоро обезщетения за условията на труд, в които органите на реда работят- нерегламентирано работно време, „студ и пек” и излагане на риск са само част от условията, в които протестиращите се трудят.

„Компенсациите са част от гражданския договор между полицая и обществото”, допълни още Иванов. Той изтъкна, че подобни заплащания са част от световната практика в сектора и се прилагат в САЩ, страните от ЕС и Русия.

Професор Димитър Иванов приема за пренебрежително бъдещето на МВР да се решава от преразпределението на бюджета. По думите му разговорът между протестиращите и властта не бива да се фокусира върху парите, а да върху принципи, защото това би принизило разговора.

Професор Димитър Иванов разкритикува министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, че не може да „не е доволна от системата” след като тя е ръководителят на МВР.