Продължава стачката на миньорите от Бобов дол. Близо 40 часа 130 миньори се намират под земята в знак на несъгласие с това, че нямат пари и сигурност. Техни колеги ги подкрепят мълчаливо от двора на мината. Надеждите, че след среща с ръководството очи в очи решение ще се намери, останаха напразни.

Хората настояват да им се изплатят заплатите, искат и гаранции за запазване на работните им места.

На втория ден от протестите напрежението ескалира по време на дълго чаканата среща между протестиращите и ръководството на мината.

Резултатите от протеста - изплащане на ваучерите за храна за месец март и обещание да бъдат изплатени заплатите за август.

Снощи петима миньори бяха изведени и откарани в болница, защото им прилошало. Те са били с повишено кръвно налягане, но са освободени веднага.

Опасенията на миньорите се сбъднаха и управителят на рудник „Бабино” и на „Въгледобив Бобов дол” обяви, че рудникът ще бъде закрит, защото приходите били много по-малко от разходите. Изненадващо обаче той заяви, че работниците са виновни за това, че рудникът е в окаяно състояние, като каза, че те не идват редовно на работа и повечето от тях си взимали фалшиви болнични от лекари психиатри.

"По Кодекса на труда нямаме право да влезем в рудника без дадената  храна за тежки условия на труд. Всеки ден трябва да ни дават храна и тогава да влизаме да работим. Седем месеца не ни е дал храна, отряза ни заплатите, а накрая иска и доби”, каза един от протестиращите.

Миньорите не се отказват от протеста си.

Част от приетите през нощта в спешния център миньори се върнаха при колегите си.

Температурата под земята е над 40 градуса. Тази сутрин синдикатите осигуриха храна, но недостатъчно, разказват миньорите.

Тези, които останаха отвън, организираха кампания по събиране на пари от местните хора за закупуване на провизии за протестиращите.

Според министър Теменужка Петковa през 2007 г. е предоставена концесия за добив на въглища. „Заради липсата на целесъобразност и ефективност от дружеството смятат да преустановят добива, но тази сутрин са пратили в министерството писмо, че оттеглят първото писмо, в което се отказват от първоначалното намерение за прекратяване на концесионния договор”, пояснява тя.

Социалният министър Зорница Русинова обясни, че е констатирано забавяне на възнагражденията за август и удръжки от 20% от възнагражденията на служителите. "Издали сме наказателни постановления и глоби на работодателя", подчерта тя.

От мината съобщиха, че ще намерят работа на част от съкратените миньори. Това обаче не устройва хората и тази нощ те остават и ще протестират.

Хората се заканват, че ще продължат стачката си поне до петък, когато от ръководството на мината им е обещано, че ще получат повече яснота относно съдбата на мина „Бабино” и неизплатените им заплати.

Протестиращите са категорични, че докато не получат парите си, няма да се откажат.

Лекари и минни спасители дежурят, за да реагират при нужда.

Снимка: bTV