Уволненият директор на Фонда за лечение на деца е бил подложен на натиск, преди зрелищните арести миналата седмица, разкри защитникът му пред bTV. Според адвокат Диана Ангелова, от Министерството на здравеопазването са извършвали постоянни проверки с цел да бъде иззета функцията на фонда.

Миналата седмица Павел Александров е получил заповедта си за задържане в 18:00 часа, въпреки че е изведен от фонда още на обяд. Според защитата му, първо му е била връчена заповедта за уволнение

„Всъщност, реално преди да бъде задържан, преди да му бъде повдигнато обвинение, което говори за една организираност с друга цел. Фондът е имал няколко проверки, постоянни, той е бил вече веднъж уволняван, след това е върнат. И реално е бил под натиск на органите на министерството постоянно за това да се изземе тази дейност на фонда и реално някои други лица да се облагодетелстват от това”, посочи адв. Ангелова.

Реорганизация

Новото ръководство на фонда обмисля как може да подобри работата. Една от идеите на екипа на проф. Владимир Пилософ е да бъде създаден експертен съвет от лекари, който да разглежда заявленията.

Членове на Обществения съвет, който се състои от лекари, журналисти и неправителствени организации, настояват да се запази сегашната структура.

„Нещо, което проф. Пилософ не може да проумее е, че ние сме в този обществен съвет не като събирачи на пари за фонда. Ние сме гаранти на прозрачността на този фонд” посочи Десислава Хурмузова.

Дискретната г-жа Мунос от Париж

bTV продължава да следи темата с апартаментите в Париж, в които се настаняват български семейства на нуждаещи се от лечение във Франция.

Когато става въпрос за болни деца, никой не е питал на какъв принцип се договаря наема, сподели дискретно пред екипа ни портиерка, която за последните 15 години е срещнала десетки български обитатели в апартамента на госпожа Маргарита Мунос.

Нейното име не фигурира никъде, но, според съседи, тя е собственик от 20-ина години. Никога не е живяла в жилището, но там непрекъснато имало български семейства.

Вратата на апартамента на деветия етаж наскоро е отваряна със сила. Според живеещи в сградата, собственичката е имала проблеми с едно от настанените семейства.