Природозащитници и граждани отново на протест в столицата. Те преминаха по софийските улици в Деня на Земята в защита на Национален парк „Пирин".

Протестиращите се събраха пред паметника на патриарх Евтимий в София като преди това изиграха политическа трагикомедия за начина, по който се случва процедурата около парка. След това еколози и граждани тръгнаха по софийските улици.

Основните искания и очаквания на протестиращите са насочени към служебния кабинет и екоминистъра Юлиян Попов. Те са срещу промяна в плана за управление на национален парк „Пирин", която ще даде възможност за нови строежи в района, както и за смяна на директора на Национална служба за защита на природата към екоминистерството и зам.-ресорния министър Евдокия Манева.

Междувременно от „Природата за хората и регионите" предупредиха, че имат съмнения за предрешен конкурс за изработване на план за управление на Пирин. Той е за над 1,6 млн. лева и е спечелен от „Обединение Пирин 2014”, в което влизат „Зелени Балкани" и фондация „Биоразнообразие".

„От четирима участника още на етап документи, са отстранени трима от участниците и на практика състезанието остава само с един участник. Вече имаме документите, че председателката на комисията, която определя победителя и с представителя на спечелилия конкурса, има финансови отношения с победителя”, заяви Филип Цанов, председател на „Природа за хората и регионите”.

„Участвахме в абсолютно открита процедура и няма истина в обвиненията аз неправомерно печелене на конкурса”, каза от своя страна Румяна Иванова, изпълнителен директор на фондация „Биоразнообразие".

От „Природа за хората и регионите" обявиха, че във вторник ще внесат сигнал до ОЛАФ по повод конкурса.