Един от най-известните български спортисти - Георги Огнянов, който от 3 години е прикован към инвалидна количка, отново повежда борба за здравето си. Спортистът се надява да събере пари, за да довърши лечението със стволови клетки в чужбина.

През 2010 г. късметът обръща гръб на многократния републикански шампион по джудо и самбо. В схватка за бронзовия медал на световното първенство в Прага, Георги чупи гръбнака си. Оттогава до днес той не се е отказал от намерението пак да побеждава на тепиха.

Преди три години на състезание в чужбина Георги Огнянов пада на главата си и уврежда тежко гръбнака си. Преди година и половина той събира средства от познати и непознати и започва лечение със стволови клетки в Русия. Парите обаче свършват още след първите две процедури.

„За да мога да продължа и да стигна докрай, един курс на лечение ми струва 12 000 лв., а аз имам нужда от още 8 пъти да отида да се излекувам”, обясни Георги Огнянов.

Петкратният шампион на България по джудо и многократен първенец по самбо има желязната дисциплина да тренира всеки ден. Вече движи ръцете си, но не чувства краката си.

„Пасивно мога да тренирам краката, активно ръцете и това правя аз, поддържам мускулите, поддържам тонуса, но всъщност остава увреждането, което трябва да се лекува, за да може по-бързо да стане”, обясни Георги.

В битката му да победи съдбата се включват и приятелите му, които организират кампания за събиране на пластмасови капачки и бутилки, тази събота в Панагюрище ще се проведе и турнир по футбол в града.

„Идеята ни е да има пунктове, места, специално създадени за тази цел, от кметове от общини, с които евентуално да имаме сключен договор с фирма,к оято да изкупуват събраните от нас бутилки и сумата съответно да превеждат директно в банвковата сметка на Георги”, разказа една от най-близките приятелки на Георги – Пепа.

„Ще участват отбори от 10 фирми от града - от амватьорската лига, която се провежда всяка събота, са потвърдили, че ще се включат 2-3 отбора и ще помогнат”, допълни Цветан, също добър приятел на Георги.

Приятелите на Георги вярват, че всички, които са ставали на крака след всеки успех на спортиста, сега ще отворят сърцата си за болката и надеждата му да проходи отново.

„По принцип всеки човек, изпаднал в това състояние, има надежда, защото на никой не му се стои на 28 години в инвалидна количка”, категоричен е Георги.

За лечението на Георги Огнянов можете да помогнете на банкова сметка:
ОББ АД
BG 96 UBBS 80021027781430
BIC CODE: UBBS BGSF
Титуляр на сметката: MАРИЯ ОГНЯНОВА

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!