Приютът за безстопанствени кучета в Шумен обяви дарителска кампания за набиране на храна за животните. Количествата с гранули, с които разполага центърът, не стигат за изхранване за кучетата през зимата.

През последните месеци броят на кучетата в шуменския приют непредвидено е скочил до 450, а порциите рязко намалели. Затова обитателите са неспокойни.

 „Когато са гладни, те започват да се бият помежду си, има риск да избягат от приюта, късат мрежите, което не е добре”, предупреди управителят на кастрационния център Мария Маркова.

Шуменският приют, който се финансира съвместно от Община Шумен и германска неправителствена организация, вече обяви дарителска акция за набиране на средства или гранулирана храна. Вече има и хора, които се отзовават за призива за помощ.

Сметките показват, че на месец са нужни по около 6000 лева за гранули, а от местната администрация уверяват, че животните няма да бъдат оставени без достатъчно храна през зимата.

Кучетата няма да гладуват, увери заместник-кметът на Шумен д-р Светлана Маркова.

Настоящият договор за храна обаче изтича в края на годината, а контракт за 2017 г. все още няма. На година приютът харчи по около 50 000 лв. за храна за кучетата и затова дарителската кампания продължава.