Принудителното премахване на квартален казан за варене на ракия е на път да взриви социалния мир в пловдивското предградие Коматево. На освободеното място до няколко месеца трябва да се появят модерен хотел и спортен център на стойност 10 милиона лева. Коматевци обаче подготвят гражданско неподчинение и блокиране на Околовръстното шосе, ако властта има неблагоразумието да им отнеме правото да варят спиртни напитки в разгара на ракиения сезон.

От няколко дни мъжете в квартала се готвят за улични барикади с домашна ракия и мешана салата. Всяка вечер недоволните се събират край местния казан за варене на ракия и обсъждат революционната ситуация. Социалното напрежение в Коматево ескалира, след както община Пловдив обяви, че ще премахне кварталната ракиджийница.

Любителите на домашната ракия са решени да обявят гражданско неподчинение и да блокират околните пътища. В подкрепа на казана са се подписали над 2500 жители на квартала.

Хората недоволстват, че местната власт не е направила необходимото да подготви резервен казан, за да не се налага затварянето в разгара на сезона. Кметът на пловдивския район „Южен” пък е категоричен, че заради един квартален каза, няма да провали инвестиция от 10 милиона лева. На мястото на старата ракиджийница трябва да изникнат модерен спортен комплекс и хотел

Ракиджийницата в Коматево е строена с доброволния труд на местното население преди повече от 60 години. Тя е общинска собственост и е разположена върху общински парцел. Собственикът на казана не е плащал наем за ползването на имота, но пък е вложил над 30 хиляди лева за неговото благоустрояване.

От общината обещават друг парцел за преместване на казана - до гробищата, но любителите на чашката не приемат замяната, тъй като не желаят да варят ракия в компанията на привидения и духове.

Тъй като местните не желаят да отстъпят, кметът на район „Южен” отправя към тях лично обръщение да не излизат на барикадите и да не забравят добрините, които местната власт им е сторила през този мандат със строежа на модерен спортен комплекс, парк и светофар.