Разширението на втория метродиаметър от метростанция "Джеймс Баучер" до кръстовището на бул. "Черни връх" с бул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Сребърна" ще бъде пуснато в експлоатация преди 31 юли, заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с министъра на транспорта Ивайло Московски провери обекта.

Участъкът от 1,3 км с една метростанция – "Витоша", е на стойност 43 млн. лв. Изграждането му започна през 2014 г. изцяло с общински средства, защото тогава държавата отказа да съфинансира проекта, припомни кметът.

След съставянето на втория кабинет "Борисов" проектът беше разделен на две фази, като първата е финансирана по ОП "Транспорт" (2007-2014 г.), а втората – от новата оперативна програма.

Строителството е вече завършено, след 10 дни мотрисите започват да се движат без пътници, като преди края на юли метрото ще се движи за гражданите, каза сега столичният кмет.

Фандъкова подчерта, че с новата отсечка в София ще има 40 км метролинии с 35 метростанции. Участъкът ще спести над 70 т вредни емисии годишно. Нови над 20 хил. души дневно ще ползват тази отсечка.

Московски подчерта, че въпреки тежките финансови затруднения през 2014 г., метрото ще бъде пуснато в срок. "Метрополитен" са отличници по ОП "Транспорт", винаги навреме са готови, проектите им са от много високо качество, изпълнението също е изключително добро, каза министър Московски.

По повод проверката на обществената поръчка в Центъра за градска мобилност за 60 навеса на спирки, заради която бе отстранен зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, а ръководството на ЦГМ подаде оставка, кметът обяви, че са открити сериозни пропуски при техническото изпълнение на част от спирките.

Фандъкова е поискала да се прекрати договорът с изпълнителя, да се поиска възстановяването на цялата платена сума, както и ЦГМ да поеме поддръжката на тези навеси.

Ако изпълнителите не се съгласят на това, да се заведат дела, за да може да се претендира цялата сума, което договорът напълно позволява, отбеляза столичният кмет, цитирана от БТА.