От 1950 г. насам на 1 юни се чества Международният ден на детето. Тогава празникът е отбелязан за първи път в 51 страни по света, въпреки че води началото си от Световната конференция за детско здраве през 1925 г.

Идеята за честването е на китайският генерален консул в Сан Франциско, който събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони – древен китайски обичай, свързан с пролетното равноденствие.

Днес празнува и целият екип на bTV - на 1 юни преди 13 години започна излъчването на първата частна национална телевизия.

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата.

За Деня на детето в България за днешния 1 юни са организирани редица празненства и инициативи. В градинката на църквата „Свети Седмочисленици" от 10:00 часа ще се проведе конкурс за рисунка „Нарисувай своя европейски дом" за деца до 12 г.

Със същия начален час в Южния парк в София ще се проведе второто издание на детския фестивал "Вярвам в теб".

ПРОЛЕРФЕСТ за малки и големи, съчетан с детски празничен концерт, ще се състои отново в 10:00 часа в парка „Заимов".

По повод Деня на детето в „Пирогов" ще се проведат безплатните детски прегледи, които са част от Национална програма „Детско здраве „Пирогов".

За трети пореден път хиляди деца от училища и детски градини ще рецитират едновременно емблематичното Вазово стихотворение „Аз съм българче" ще огласи България на 1 юни. Стартът на инициативата ще бъде в Борисовата градина в 10:00 часа.

По случай 10-годишнината от създаването на Съвета на децата Държавната агенция за закрила на детето организира флашмоб пред президентството.

Музеят за история на София организира „Детски празник в музея" в рамките на Детския панаир от 10:00 часа.

Националният исторически музей ще отбележи Деня на детето от 11:00 часа с няколко прояви, организирани съвместно с читалище „Братя Миладинови – 1917".

От 16:00 часа Софийската опера и балет ще представи детската опера „Аладин и вълшебната лампа" по музика на големия италиански композитор Нино Рота.

Общинската администрация на район „Лозенец”, заедно със Съвета по безопасност на движението на децата и Зоологическа градина, организират „Весел детски празник по пътна безопасност" от 16:00 ч. на сцената в Зоологическа градина – София.

По случай Деня на детето музикантите на Quarto Quartet и Софийската филхармония канят децата и техните родители на концерт-приказка „Кармен – история с рози" в зала „България" от 19:00 часа.

МВР пък стартира акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!"