С тържественна заря-проверка Кърджали отбеляза тази вечер 100 години от освобождението на града и обяваването на Балканската война. На тържествата присъства президентът Росен Плевнелиев.

Празникът се съпровожда на фона на политически сканадал заради отказа на ДПС да признаят един от героите на Балканската война за почетен гражданин на Кърджали.

Освобождението на Кърджали съвпада исторически с обяваването на Балканската война през 1912 година. Само за три дни градът е освободен от Хасковския отряд, воден от генерал Васил Делов. Войниците му сигуряват тила на 2-ра Българска армия при Одрин. В Кърджали наричат генерала – освободителят.

100 години по- късно генерал Делов е номиниран за почетен гражданин на Кърджали. Званието е по-скоро уважение към историята, тъй като генералът няма живи наследници, които да получат почестите вместо него. От ДПС обаче са против.

Председателите на групите общински съветници проведоха днес извънредно заседание, за да обсъдят отново дали ген. Делов да бъде обявен посмъртно за почетен гражданин или да отменят тази точка от утрешната тържествена сесия на местния парламент. За последното настоява появила се вчера подписка, адресирана до кмета Хасан Азис.

Председателят на групата съветници от ДПС Расим Муса подчерта, че кърджалийци неведнъж са доказвали почитта си към героите от Балканската война, но в случая имало несъгласие с номинацията на генерал Делов за почетен гражданин. През Балканската война (1912 - 1913 г.) генералът е началник на Хасковския отряд и в битката при Кърджали изтласква турците на юг от Арда. Участник е и в обсадата на Одринската крепост.

Председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа заяви след края на заседанието, че се търси начин проблемът да се реши. Той обясни, че за удостояване със званието е необходимо пълно единодушие, което липсва в случая. По думите му ще бъде свикано ново заседание на председателския съвет по темата.

Съветниците от ГЕРБ и БСП ще се явят утре в залата за тържествената сесия и ще гласуват утвърдения дневен ред, в който горещата точка фигурира. Ако обаче впоследствие някой предложи елиминирането й и тя действително отпадне, те ще напуснат форума в знак на протест. Двете партийни централи разпространиха декларации, в които реагираха остро на действията на ДПС по отношение на историческите факти.

Президентът на Републиката не коментира скандала, но в словото си припомни поуките от историята.

„Светът е силно респектиран от великодушието и човешкото отношение на българският войник. Това е един от големите уроци на Балканската война и за нас - потомците на героите от войната,” заяви Плевнелиев.

Дали генерал Делов ще влезе в книгата на почетните граждани на Кърджали, ще стане ясно утре, когато е насрочена тържественната сесия на Общинския съвет.