Лидия Стайкова, която стана известна със своята доброволческа дейност в помощ на бежанците, се отказа от номинацията си в конкурса "Човек на годината", организиран от Българския хелзинкски комитет. Причината – работата на организацията е била непрозрачна.

В блога си Стайкова напомня, че в рамките на една година е наблюдавала работата на БХК като организация, наета от ВКБООН (Върховният комисар на ООН за бежанците) за да осигурява правна помощ на бежанците.

„През тази година работата на БХК в тази област не отговаряше на собствените ми стандарти за качество, но никога не съм коментирала това публично, защото съм искала доколкото е възможно да работим заедно. Моите опити, обаче, се възприемат като натиск, който пречи на работата им”, пише активистът.

Тя посочва конкретен случай, в който бежанци със спешна нужда от юридическа помощ, са притискани да се откажат писмено от нея заради това, че Стайкова е привлякла за безплатно съдействие адвокат, на когото БХК отказва да сътрудничи.

„Не мога да приема, че е допустимо работата на БХК в тази област да бъде непрозрачна и независими представители на гражданското общество да не бъдат допуснати да допринесат със своя труд, време и познания за да се осигури максимално ефективна защита на толкова уязвими хора като бежанците”, категорична е Лидия Стайкова.

Правозащитникът подчертава, че смята за недопустимо правозащитна организация не просто да не помага за осигуряването на най-ефективната правна защита, но и да го прави в случаи, в които получава обществено финансиране за това.

„Не е допустимо желаещите да помагат безвъзмездно да бъдат възприемани като конкуренти, които следва да бъдат елиминирани, особено с цената на човешко страдание”, завършва позицията си Стайкова.

Сред носителите на наградата „Човек на годината” до момента са били членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, блогърът Иво Божков, „Ранобудните студенти”, бившият директор на парк „Витоша” Тома Белев, журналистът Иво Инджев и други.

В началото на годината Националната агенция за приходите извърши първата ревизия на Българския хелзинкски комитет от 22 години насам.

Това стана, след като от ВМРО-БНД подадоха сигнал с искане да бъде проверено финансирането на организацията.

Данъчните не откриха нарушения. "Оставаме загрижени, че държавната институция НАП бе превърната в оръдие за разчистване на сметки от страна на политическа партия ВМРО-БНД, организация от неототалитарен тип”, написаха тогава в официална позиция от БХК.