На 14 септември Православната църква отбелязва празника Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан още Кръстовден или Гроздоберник. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът.

Църковният празник се свързва с чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина, както и връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.

След страданията и разпятието Христовият кръст се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.

На този ден църквата извършва поклонение пред Светия и животворящ Кръст Господен. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост.

На Кръстовден във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света Литургия и се изнася за поклонение Светият Кръст, като се издига в четирите посоки на света с многократно произнасяне на: „Господи помилуй!“.

На Кръстовден традиционно започва учебната година в духовните семинари - Софийската и Пловдивската, съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на Българската православна църква.

Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

На 14 септември, когато църквата чества Въздвижение на светия Кръст Господен – Кръстовден, патриарх Неофит ще възглави празничната света литургия. Тя започва в 09:30 часа, а посрещането на патриарха ще бъде в 09:10 часа, съобщиха от Светия синод.

"Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще възглави празничната св. Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Заедно с него ще служи и храмовото духовенство.