На протест днес излизат родителите на деца с увреждания. Той е под надслов "Искаме права, а не ограничения". Най-малко 20 организации от 10 града в страната подкрепят недоволството.

В София протестът започна в 11.00 часа. Голяма част от майките са облечени в черно и носят черни знамена. Те искат да получават месечна помощ в размер на две месечни минимални заплати.

Те настояват да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на децата с увреждания, по заболявания. Хората с увреждания и родителите на такива деца да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет.

По думите им България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени.

"Смятате ли, че 180 лв. са достатъчни, за да може един личен асистент на дете с увреждане да може да бъде такъв, след като той се грижи за него 24 часа в денонощието”, попита Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

Родителите получават завишени детски, получават 240 лв. допълнително, получават добавка за чужда помощ, получават интеграционни добавки, отговори социалният министър Ивайло Калфин.

Родителите дават срок от един месец на институциите да се задействат. Ако това не се случи и ако липсва диалог, те са готови на гладни стачни действия.

Една от майките на деца с увреждания, която ще протестира днес – Юлия Старчева, определи системата у нас като безумна. Причината е, че при навършване на пълнолетие на децата с увреждания, родителите им трябва да водят дела за попечителство над децата си. Процедурата струва около 1000 – 1200 лв, които родителите вадят от собствения си джоб.

„Ще им дадем около месец (на народните представители – б.ред.). Ако нищо не се промени, ще оставим децата си на грижата на министерството на труда и социалната политика и ще заемем гладни стачни действия”, закани се друг от протестиращите родители.

Лена Стойчева също е майка на дете с увреждания и протестира днес. Когато преди 17 години родила сина си Веско, който има рядко генетично заболяване, ѝ казали, че няма да доживее и година. Момчето все още се бори за живота си, а майка му - за неговите права.

Най-трудно е храненето на Веско. От 14 години той приема храната си чрез гастростома - тръбичка в стомаха. Само за храна и консумативи отиват около 600 лв. на месец. Нищо от сумата не се поема от държавата обаче, защото диагнозата на Веско – синдрома на Волф-Хиршхорн, е толкова рядко заболяване, че не е включено в наредбата за редки болести. В България само три деца са с тази диагноза.

„Дефакто аз съм лишила него от храна, за да платя тези дела. А без да имам документ за попечителство, в момента, в който стане на 18 г., аз няма да мога да му извадя лична карта” разказва Стойчева. Това е и причината ѝ да излезе днес на жълтите павета.