Между 30 и 50 хиляди пчелари са заплашени да останат без препитание заради екологично бедствие. Пчелите им измират, отровени от химикалите, с които се пръска заради заболяването нодуларен дерматит при домашните животни.

В Гоцеделчевско протестират повече от месец. Екипът ни посети пчелин в Брезница, където пчелите умират отровени от препарата.

„Буквално сме унищожени. Напълно разбирам животновъдите, но не може за сметка на животновъдите да унищожим пчеларите”, казва ни Салих Буковян.

Ветеринарите отказват да прекратят пръскането и смятат да спазят плана и да напръскат повече от два милиона и половина декара в страната. Въпреки че животните са ваксинирани.

„Не можем да спрем пръскането. Установили сме в кърлежи, кръвосмучешщи комари, всички които нападат топлокръвните животни и кръвосмучат. Те са посетили болни животни и в тях има вирус, тоест те ще разпространят болестта”, обяснява д-р Марин Маринов.

В същото време ветеринарните служби препоръчват пчелите да се затварят в кошера докато се пръска, от което те също измират, защото вътре се развива много висока температура. Ветеринарните власти твърдят, че такива сигнали не са получавали, но жалби има.

Пчеларите се готвят да търсят правата си в съда.

За да бъдат спасени кошерите са необходими нови хиляди левове инвестиции за да бъдат подхранени кошерите, за да оцелеят през зимата.

Над Благоевградско вече е пръскано многократно, обработени са терените край Дунав, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Да се готвят по поречието на Тунджа. Собствениците на избитите говеда получават обезщетение, а пчеларите - не, кой ще реши проблемът им, предстои да разберем.