Повече от половината млади шофьори са неподготвени за зимни условия. Ново изследване показва, че 60 процента от водачите под 25-годишна възраст се чувстват несигурни в уменията си при сняг и нямат нужните реакции при извънредни ситуации.

В същото време се задават поредните промени в Закона за движение по пътищата, които трябва да ограничат нарушенията. Докато продължават обсъжданията на бъдещия нов закон, старият, който е променян близо 50 пъти, изглежда ще претърпи нови промени. Те са свързани главно с разширяване обхвата на камерите - освен за превишена скорост , те ще започнат да следят още за неправилно изпреварване, паркиране на забранено място, минаване на червено, шофиране в бус лентите. Освен това се облекчава издаването на електронен фиш за тези нарушения - глобата ще бъде пускана без подпис на длъжностно лице, както е сега, което ще съкрати чувствително сроковете.

Всичко това на фона на предварителните данни за случилото се на пътя през 2013 година - според полицейската статистика броят загиналите ще бъде горе-долу колкото през миналата година, но станалите тежки катастрофи и ранените са повече. В първите снежни дни голям проблем създават младите водачи, които, оказва се, са доста неподготвени за зимни условия.

Вяра Мишева е на 24 години. Шофира едва от 6 месеца и първият зимен ден бил истинско изпитание за шофьорските й умения. Признава, че се чувства несигурна да кара при зимни условия, а основните правила научила от приятеля си, а не от инструктора на шофьорския курс.

"Ние това си говорихме с моите съкурсисти, че завали ли сняг и край! Изобщо нямах представа как се спира, как се тръгва. Общо взето всичко научих в процес на каране, което беше доста опасно според мен", казва младата жена.

40% от жените и 25 на сто от мъжете млади шофьори се чувстват несигурни на пътя при сняг. Те са и най-честите нарушители в първите зимни дни. Затова законът става още по-стриктен - камерите вече ще хващат всяко нарушение.

"Вървим към автоматизация, използване на автоматични средства, отсъствие на гражданин на място, отсъствие на корупционна схема, така че това е положителна стъпка", изтъква комисар Антон Антонов, началник "Охранителна полиция", ГДНП.

Промени в закона отменят и задължителния кръвен тест при установяване на употребен алкохол. Прекратява се и практиката граждани на страни от ЕС да карат коли с български номера, купени у нас - при покупката те вече ще трябва да връщат номерата си.

Готвят се и още промени. "Има едни интересни предложения като примерно ще бъдат глобявани собствениците на автомобили, чиито аларми будят посред нощ кварталите, което също е добра идея", допълва Владимир Тодоров, Асоциация на пострадалите при катастрофи.

КАТ вече ще изпраща по имейл фишовете на нарушителите. Това обаче ще бъде възможно само за шофьорите, които имат електронен подпис.

Тези дни приключи и първата зимна акция на полицията - над 2000 шофьори са глобени за това, че карат без зимни гуми и не са подготвили колите си. Сега предстои засилено полицейско присъствие на пътя около 8 декември и коледните и новогодишни празници.