София е под блокада за пореден ден - екологичните протести от последните два дни ескалират. Тази вечер протестиращите преминаха в шествие до президентството и обратно към езерото „Ариана”, като по пътя си затваряха различни софийски кръстовища.

Напрежението се покачи по време на обявения за мирен протест и прерасна в открита агресия срещу екипа на bTV, който отразяваше събитията. С удар в гърба на земята беше повален операторът Иван Филчев, след което беше ритнат в главата, а камерата му беше счупена, секунди след като засне нападателя си.

Действията на агресивния мъж не бяха провокирани по никакъв начин от телевизионния екип, по който преди това летяха бутилки и други предмети. Служебният автомобил също беше надраскан.

bTV Новините призовават организаторите на протестите да се разграничат от тези хулигански действия спрямо екипите ни, които отразяват шествието и да не позволяват фокусът на тези демонстрации да се измества към други цели и интереси, които няма нищо общо с екологичната кауза.

bTV ще продължи да разследва какво се случи тази вечер и на какво се дължи агресията на протестиращите.

Очаквайте повече в утрешните ни емисии.

Въпреки обявения по-рано днес напредък в преговорите между управляващи и природозащитници в района на „Орлов мост” се събраха протестиращи срещу промените в Закона за горите. След днешния разговор с участието на премиера Бойко Борисов отначало обстановката беше по-спокойна.

Вместо да блокират кръстовището, на което имаше засилено полицейско присъствие, част от протестиращите се насочиха към президентството, за да изразят на глас желанието си за президентско вето върху измененията в закона. Така те блокираха за кратко движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, а след това и бул. „Цар Освободител”.

Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

Опитът на шествието да стигне до „Дондуков” 2 се оказа неуспешен, след като плътен полицейски кордон посрещна протестиращите на ъгъла на БНБ и те се отправиха обратно към "Орлов мост".

Девет души бяха задържани от органите на реда на днешния протест, осем от тях за неподчинение на полицейски разпореждания, а един е арестуван за хулиганство, след като замерял със стъклени бутилки полицаите. Срещу него ще бъде образувано досъдебно производство, останалите ще трябва да платят до 500 лева глоба.

Едно от основните искания на природозащитниците остава това, за което управляващите не можаха да се споразумеят с неправителствените организации – премахването на изискването за промяна на предназначението на терените от Държавния горски фонд при изграждането на спортни съоръжения.

Повече от два часа разговаря днес премиерът Бойко Борисов с протестиращите срещу измененията в Закона за горите. Това обяви земеделският министър Мирослав Найденов, който основно водеше преговорите с природозащитниците. След постигнатото на срещата „частично съгласие” стана ясно, че днес блокада на „Орлов мост” може и да няма.

Веднага след срещата природозащитниците казаха ,че не могат да забранят на хората да се събират край езерото Ариана, защото те се организирали сами през социалните мрежи. След направената стъпка напред обаче ги приканиха да не излизат на пътя. 

Днешният разговор обхвана всички спортни аспекти от поправката в закона, посочи на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието и храните. От обсъдените четири точки споразумение било постигнато по три. Докато не бъдат изгладени всички различия обаче, законът няма да бъде обнародван в Държавен вестник.

Единият от разрешените въпроси е свързан с разрешаването на сеч до 20 декара без устройствен план, който беше повдигнат и от опозицията. На срещата е постигнато и споразумение корекциите на речните корита да не засягат ценни видове.

Наред с това страните се договорили още плановата сеч в горските територии да не надхвърля прираста на гората, обяви Найденов, като отбеляза, че тази поправка е с технически характер.

В днешната среща са участвали още експерти на Изпълнителната агенция по горите и депутати от парламентарната земеделска комисия. По време на „активния диалог” обаче не бил постигнат консенсус по спорния въпрос дали да има промяна в предназначението на горски територии, когато става въпрос за спортни съоръжения като ски писти и влекове.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Дискусиите по тази тема продължават в понеделник. Според приетите поправки в закона, строежът ще става без промяна на предназначението на гората, което не удовлетворява природозащитниците.

Участвалите в разговорите представители на екоорганизации и неправителствени организации поеха ангажимент да информират протестиращите за хода на преговорите.

„Призоваваме протестиращите да не блокират кръстовища. Считаме, че в понеделник може да се постигнем договореност,” каза Андрей Радев от Сдружение за дивата природа „Балкани".

Следващата среща между природозащитници и управляващи е насрочена за понеделник и в нея ще се включи отново министър-председателят. Целта е да бъде изчистен и последният спорен въпрос. Уикендът изглежда ще бъде използван за размисъл от експертите на Агенцията по горите и неправителствените организации.