Повече от 255 български учители и преподаватели са преминали през модулите на програмата за квалификация в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), обяви министърът на образованието и науката Румяна Коларова при откриването на изложба в столичния музей „Земята и хората”, посветена на 60-годишнината от създаването на научната организация и 15-годишнината от пълноправното членство на България в нея.

Основният проект в момента е големият адронен ускорител, отбеляза министърът и подчерта, че съвременният свят дължи на организацията световната информационна мрежа, а данните, получавани в ЦЕРН, могат свободно да се ползват от учените по целия свят.

„Учени от стотици националности работят в ЦЕРН и допринасят със своите познания. Искаме да стигнем до дълбините на това как е произлязла Вселената и как съществуваме ние, благодарение на физиката”, отбеляза генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер.

През изтеклите години в ЦЕРН са работили над 100 души - преподаватели и докторанти от Софийския университет, посочи ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев. По думите му ЦЕРН е решение за проблемите на човечеството в XXII век. „На някои от вас това време изглежда далеч, но внуците на младите хора тук ще живеят през този век, а ЦЕРН и хората, които работят в него, са връзката между времената”, отбеляза професорът.