Военноокръжна прокуратура-София повдигна нови обвинения за присвояване и за злоупотреба със служебно положение на бригаден генерал Димитър Шивиков, съобщиха от прокуратурата.

Миналия месец той обяви, че се впуска в надпреварата за кмет на Карлово като независим кандидат. 

В хода на разследването за неправомерното ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище са събрани доказателства за още девет случая на злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт.

За 10-те случая на злоупотреба със служебно положение (престъпление по чл. 387 ал. 3 вр. с чл. 26 от НК) на 14 септември т.г. е повдигнато обвинение на Димитър Шивиков в качеството му на командир на "61-ва Стрямска механизирана бригада"- Карлово.

В хода на това разследване са събрани и доказателства за извършено от ген. Шивиков длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан. Материалите за присвояването на отделени в ново досъдебно производство срещу генерала.

За периода от март 2014 г. до 13 юни 2015 г. ген. Шивиков е иззел правомощията на Командира на Сухопътните войски и без договор и безвъзмездно предоставил бетонов басейн на лице - специалист по лова в Сдружение "Ловно - рибарско дружество"- Карлово, за отглеждане на пъстърва. Наем в размер на 28 307 лева не е заплатен на Сухопътни войски.

Разследванията по двете досъдебни производства продължава, се посочва в съобщението.

"Това са несъстоятелни обвинения, в желанието си да помагам на общините сега търпя негативи. Допускам, че ще има и нови обвинения, тъй като срещу мен се води кампания за опетняване на името ми", коментира ген. Шивиков.

„За мен това беше очаквано. Особено пък сега, след като си обявих намеренията да се кандидатирам за кмет на Карлово. Мисля, че точно това им даде нов тласък на тези хора и станаха още по-настървени срещу мен”, допълни той пред bTV.

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада напусна армията преди месеци заради анонимен сигнал до Военна полиция, че е използвал военнослужещи да му ремонтират апартамента. 

На база този сигнал му беше повдигнато обвинение. По повод казуса с ген. Шивиков за промяна в закона се обяви и военният министър Николай Ненчев, а президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд.